Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
16. apríla 2024

Začiatky s GAVOU

Začiatky s GAVOU

Volám sa Vladislav Gašpárek, som zakladateľ firmy GAVA a chcel by som sa s vami podeliť o príbeh, ako to všetko začalo a čo všetko stojí za úspechom tejto firmy. Môj príbeh nie je len o dverných výplniach. Je to príbeh o snahe, učení sa z chýb a neustálom zlepšovaní sa.

Keď som stál na začiatku, nebolo to s veľkou vizitkou ani kapitálom. Bolo to s odhodlaním niečo vytvoriť. Ako 27-ročný som sa oženil so svojou terajšou manželkou Valikou a rozhodli sme sa začať spolu život v Považskej Bystrici. Neskôr sme sa kvôli rodinnej situácii presťahovali do Tomášova.

Vladislav Gašpárek

Začiatky v Tomášove

Moje začiatky neboli ničím výnimočné. Život v malej slovenskej obci, obyčajná práca, obyčajné dni. Začal som rozmýšlať o podnikaní a chcel som vyrábať produkt, ktorý by bol užitočný pre ľudí. Kľúčovým momentom bol rozhovor s kamarátom, ktorý pracoval v oknárskej firme. Hovoril mi o probléme s dvernými výplňami, ktoré boli drahé a dlho trvalo, kým dorazili zo zahraničia, nakoľko na Slovensku ich ešte nikto nevyrábal. "A čo keby si to skúsil vyrobiť ty?" spýtal sa. A tak sa to začalo…

Prvé kroky a výzvy

Keď mi kamarát navrhol, aby som skúsil výplne vyrábať, nemal som s tým žiadne skúsenosti, no, hneď som si v hlave predstavil, ako by som to vedel robiť. Prvé kroky boli skutočne o skúšaní. Spomínam si, ako som za svoje posledné úspory kúpil prvé plastové dosky, vyrobil prvú várku výplní a potom zistil, že majú zlú farbu. Nikdy by ma predtým nenapadlo, že môžem mať zlý odtieň bielej. Bol to úder, ale nie dostatočne silný na to, aby ma od zámeru odradil. Hľadal som riešenia, našiel som lepší materiál, využil som financie zo stavebného sporenia, aby som mohol pokračovať.

So spoľahlivým žigulákom ( ktorý bol mimochodom aj mojim rovesníkom), a prívesným vozíkom som chodil ponúkať svoje výplne od firmy k firme. Nemal som vtedy ani telefón, ani fax. Spomínam si, ako mi prvú objednávku poslali do faxu v najbližšej nemocnici a ďalšie mi nosila suseda z družstva v Tomášove. Predstavte si to – ja, každý deň čakajúci na správu od susedy, či mi prišla objednávka.

Spoľahlivý žigulák

Rast a rozvoj

Písal sa rok 1998 a doma v garáži som sa snažil vytvoriť priestor, kde by som mohol svoje výrobky nielen vyrábať, ale aj vylepšovať. S každým novým priestorom prišli nové výzvy.

GAVA nikdy nebola len o výrobkoch. Bola o vytvorení hodnôt, ktoré by nás odlišovali. Od začiatku som mal potrebu jasného označovania svojich výrobkov. A tak vznikol systém kombinácie pomenovania GAVA a konkrétneho čísla pre každý jeden typ výplne. Toto rozhodnutie mi pomohlo vytvoriť silnú značku, ktorá bola ľahko rozpoznateľná na trhu.

Najskôr som si určil cieľ: ak za prvý rok vyrobím a predám 100 kusov výplní, pokračujem. Ak nie, vrátim sa k zamestnaniu. Za ten rok som vyrobil presne 218 kusov. To bol moment, keď som si uvedomil, že som na správnej ceste. Prvý rok bol náročný, ale zároveň plný vzrušujúcich okamihov. Každá predaná výplň bola pre mňa malým víťazstvom. Postupne som vyrábal viac a viac.

Keď sme začali rásť, vedel som, že to už nezvládnem sám. Prišiel čas na prvých zamestnancov. Spomínam si na prvého zamestnanca, ktorý priniesol skvelých ľudí do tímu. Toto obdobie bolo o testovaní našich limitov, ale aj o radosti z toho, že vidíme, ako naša práca má zmysel. Neskôr som začal zamestnávať ďalších šikovných ľudí, ktorí sa stávali viac než len kolegami. Stali sa súčasťou našej GAVA rodiny.

Garážová výroba 1998

Budovanie značky a filozofia

Názov firmy GAVA nie je vymyslený náhodne. Je to symbióza nášho priezviska a krstného mena mojej milovanej manželky, čo mi pripomína, že moja rodina bola vždy neoddeliteľnou súčasťou mojich úspechov. Táto myšlienka sa stala základným kameňom našej firemnej filozofie – rodina na prvom mieste, či už doma alebo v práci.

Už od začiatku som si stanovil, že nedeľa bude dňom pre rodinu. Tento prístup mi pomohol udržať si zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom aj, keď to znamenalo, že v ostatné dni som pracoval až 16 - 18 hodín denne.

Prvý katalóg 1998

Presťahovanie sa do "vlastného" a prvý technologický postup

Presťahovanie GAVY do Šamorína v roku 2002, kde máme dodnes sídlo, bol pre mňa ďalší veľký krok. Tu som kúpil svoj prvý CNC stroj, ktorý bol pre mňa ako zjavenie. Uvedomil som si, že už to nie je len "garážová výroba", ale že sa stávame serióznou firmou. Táto investícia mi otvorila dvere k výrobe na vyššej úrovni a s lepšou presnosťou. S väčším priestorom a postupne lepším vybavením sme mohli ešte viac zvýšiť kvalitu a rýchlosť výroby.

Prekonávanie prekážok

Každý, kto podniká, vie, že cesta nie je nikdy len rovná a hladká. Pre mňa to boli výzvy s rozširovaním výroby, s hľadaním nových priestorov alebo s prvými zamestnancami, pri ktorých som sa učil správne riadiť ľudí. Každý z týchto krokov bol spojený s určitou dávkou neistoty, ale aj s obrovským vzrušením z nových možností.

Mám nespočetné množstvo príbehov, keď sme museli improvizovať, aby sme splnili termíny alebo, keď sme aj po nociach pracovali. Tieto chvíle mi ukázali, že keď máte okolo seba správnych ľudí, dokážete prekonávať akékoľvek prekážky.

"Radšej ísť postupne, ale stále, ako vybehnúť vysoko a potom hlboko spadnúť."

Cesta, ktorú som prešiel z garáže až sem, nebola ľahká. Nie som ten typ človeka, ktorý sa vzdáva a preto, keď nastali problémy, vždy som našiel spôsob, ako ich prekonať a ako sa posunúť ďalej. Moje podnikanie mi ukázalo, že nie sú dôležité len zisky a úspechy, ale aj to, čo sa po ceste naučíme a ako rastieme.

Rád hovorím "Radšej ísť postupne, ale stále, ako vybehnúť vysoko a potom hlboko spadnúť." Tento prístup ma držal na správnej ceste a umožnil mi postaviť firmu, kde sa pozornosť venuje každému detailu, čo zabezpečuje jej stabilný a udržateľný rozvoj.

Či už ste na začiatku svojej cesty alebo sa snažíte prekonať vlastné prekážky, nezabudnite, že každý krok je dôležitý. Chyby a neúspechy sú len odrazovým mostíkom pre vaše ďalšie víťazstvá. A ak si niekedy nie ste istí, spomeňte si na začiatky GAVY.